Vores teer

Plantagete

Plantagete – sort te – er blade fra den stedsegrønne busk camellia sinensis. Oprindeligt et træ, men da plukningen af teblade mange steder i verden stadig foregår med hånden, er busken nemmere at arbejde med. Efter plukning gennemgår tebladene en proces, der giver dem deres individuelle smag, farve og karakteriska.

Sort te er fermenteret fuldt ud. Fermentering betyder gæring. Det er en meget vigtig del af fremstillingen af te - og afgjort en videnskab for sig selv. Det er fementeringen, der giver den enkelte te sin smag, sin aroma og sin farve. Det er for øvrigt en hel naturlig proces, der dog udføres ud fra en omhyggelig videnskab, hvor 3 aspekter har betydning: luft, varme og varighed.

Som i vinens verden afhænger det meget af, hvor i verden teen kommer fra. Klima og jordbund har meget at sige, når man skal se på den enkelte te´s smag, aroma og karakteristika. Som en god grundregel er te fra østen (Kina, Japan og Formosa) ret mild og indeholder meget lidt garvesyre. Nogle af dem også meget lidt tein/koffein.

Te fra Indien er lidt mere fyldig og indeholder også lidt mere garvesyre. Bortset fra te fra Darjeeling-distriktet i Nord- Indien, hvor teernes champagne kommer fra. Her dyrkes noget af verdens allerfineste te, og én af dens fordele er, at den ikke indeholder særlig meget garvesyre.

På Sri Lanka - eller Ceylon, som det stadig hedder i teverdenen - dyrker man en noget kraftigere te, som så til gengæld også har et lidt højere garvesyreindhold end de føromtalte. I dette tilfælde er det dog kun med til at fuldende teens smag - og absolut ikke noget negativt element.

Når man taler om aromatiseret te, taler man om sort te, der har fået tilsat olie og/eller blomster/bær/frugtstykker/blade. Det er ikke ligegyldigt, hvilken te man bruger som grundte - og det er bestemt heller ikke ligegyldigt, hvilken kvalitet, de ovennævnte tilsætninger har. Vi arbejder med naturlige ingredienser i det omfang, det overhovedet er muligt. Dvs. at en citronte er tilsat naturlig citronolie og citronskaller, der er rester fra juiceproduktion.

Aromatiseret te

Når man taler om aromatiseret te, taler man om plantage te (sort te), der har fået tilsat olie og/eller blomster/bær/ frugtstykker/blade.

Det er ikke ligegyldigt, hvilken te man bruger som grundte - og det er bestemt heller ikke ligegyldigt, hvilken kvalitet, de ovennævnte tilsætninger har. Vi arbejder med naturlige ingredienser i det omfang, det overhovedet er muligt. Dvs. at en citronte er tilsat naturlig citronolie og citronskaller, der er rester fra juiceproduktion.

Grøn te

Grøn te er det samme som sort te, blot er den ikke forarbejdet så meget som den sorte te. Derved bevarer den grønne te de fleste af de vitaminer og mineraler, der helt naturligt er i et teblad.

Grøn te er nemlig ikke fermenteret. Dvs at den ikke er gæret. Det er fermenteringsprocessen (gæringen) der gør, at sort te bliver sort – og at den smager som den gør. Den grønne te er så at sige mere naturlig……..

Det at fremstillingen af grøn te følger naturen, bevirker også, at den tein (koffein), der er i grøn te afgives langsomt. Det er sundere, end den koffein en kop kaffe straks afgiver. Så selv om der egentlig er mere tein i grøn te end både i sort te og kaffe, er den altså sundere for kroppen.

Grøn te produceres hovedsagelig i Japan, Kina og Taiwan (Formosa). Ligesom al andet te fra disse områder, indeholder grøn te meget lidt garvesyre. Derimod indeholder den en lang række vitaminer og mineraler, som gør, at der er blevet skrevet mange bøger og artikler om grøn te og dens sammenhæng med helse og sundhed.

Uden at ende i de helt store medicinske udredelser har vi hørt, at regelmæssig indtagelse af grøn te skulle virke fremmende på fordøjelsen og immunforsvaret. Samtidig skulle grøn te kunne virke afslappende – eller stimulerende, hvis det er det, man ønsker. (Det varierer man ved hjælp af trækketiden – jo længere trækketid, jo mere afslappende virkning).

Grøn aromatiseret te

Grøn te findes nu også med forskellige olier og bær/blade/frugtstykker. Det ændrer intet ved grøn te's egenskaber – men gør blot, at grøn te også bliver tilgængelig for de, der drikker andet end ren/klassisk te. Du kan f.eks. få grøn te med naturlig orange eller citron – eller med japansk krisebær. Mulighederne er mange…….

Hvid te

Hvid te er ingen ny opfindelse! I østen har man i mange år nydt og værdsat hvid te.

Hvid te er de nye topskud og første blade på tebusken. De plukkes først på foråret, lige før de springer ud. Hvid te er meget kostbar og sjælden. Den plukkes i meget begrænsede mængder og forarbejdes kun ganske lidt – men dog minutiøst. Hvid te sælges altid i hele blade – aldrig som småbladet te.

Topskuddene visnes, dampes let og tørres, så det naturlige fugtindhold i teen fordamper. Den grønne farve ændres til lys brun, og de små hvide dun på topskuddene gør, at den hvide te næsten ligner sølv-nåle og kaldes dog også ofte for Silver Tips.

I Kina anvendes hvid te til at nedsætte kropstemperaturen, til at modvirke væskeophobning og til stimulering af tarmsystemet.

Rooibush te

Rooibush er egentlig hollandsk og betyder rød busk. Rooibush stammer nemlig ikke fra tebusken, hvor vi kender den almindelige sorte te fra. Derimod stammer bladene fra en busk, der gror i det allersydligste Afrika - tæt ved Kap det Gode Håb. Rooibush er af natur et træ, men for at det er nemmere at plukke af den, er træet i tidens løb "blevet til" en busk - og der er mange Rooibush-plantager i Syd Afrika. De nærmest nålespidse små kviste bliver plukket et par gange om året - og det er fremstillingsprocessen herefter, der frembringer den meget aromatiske og næsten sødlige smag.

Rooibush-bladene bliver i fremstillingsprocessen fermenteret. Nogenlunde på samme måde som den sorte te. Dog er denne proces så videnskablig, at den på ingen måde kan sammenlignes uden videre. Fermenteringen er en naturlig proces, der sætter en kemisk reaktion i gang. De egenskaber, som Rooibush siges at have udvikles her. Det samme gør den pragtfulde smag, aroma og rubinrøde farve.

Der er blevet skrevet en del om Rooibush te og dens gode indvirkning på menneskets sundhed og velbefindende. Det siges at Rooibush te bl.a. indeholder et hav af mineraler, antioxidanter, æteriske olier, kalcium, magnesium og jern. Alt sammen godt for kroppen - og der er absolut ingen bivirkninger ved denne te. Man kan med andre ord ikke drikke for meget af den!

Bøger og artikler skriver om, hvordan Rooibush te virker mod forskellige former for allergi og bakterier, den virker fremmende for immunforsvaret og for fordøjelsen. Derudover skulle Rooibush te virke lettere opmuntrende, og den er særdeles forfriskende.

Rooibush te indeholder ingen koffein - og ingen garvesyre. Derfor kan den med god samvittighed serveres for børn og drikkes både tidlig og sent!

Frugtte

Frugt te er blandinger på ren frugt og urter, uden nogen tilsætning af sorte teer. Vore frugtteer indeholder derfor hverken koffein, tein eller garvesyre.

Frugtte udmærker sig ved at de er lige så lækre kolde som varme og er derfor velegnet som svalende iste om sommeren.

Man kan med god samvittighed servere frugt te til børn, da de er sundere end saftevand – og ofte lige så søde.

Samtidig er frugt te et dekorativt element i ethvert køkken.

IS TE - Citron te m/skal

1 liter koldt vand
3 spsk. citronte
1 spsk. sukker

SÅDAN BRYGGES DEN

Kom teen i et filter, hæld sukkeret i en kande. Kom filtret med teen ned i kanden med sukker og tilsæt 1 liter koldt vand. Lad det stå i køleskabet i 8-10 timer. Tag filtret op, rør rundt, tilsæt evt. mere sukker/sødetabeletter og servér med ister ninger og evt. en skive citron.

Is-te holder sig 3-4 dage i køleskab.

Urtete

Vores urte teer er alle lavet på rene urter. De indeholder ingen kunstige tilsætningsstoffer af nogen art og alle vore urte teer indeholder hverken koffein, tein eller garvesyre.

Urteteerne er sammensat ud fra gamle recepter hvor alle aspekter har været med i overvejelserne. Alle vore teer er derfor blandinger udvalgt efter urternes smag, aroma og individuelle gode virkninger på krop og sjæl.

Mosehuset egen teblanding

Mosehusets egen tepakke indeholder 250 gr. luxus sort teblanding. Blandingen er sammensat af Darjeeling te, Assam te, Ceylon te, Kinesisk Kee-mun te og Earl Grey te.

Dosering:
2 gr. pr. kop.
Trækketid: 6 min.

C.W. Salomonds teblandinger

Danmarks ældste tehandel – C.W. Salomons thehandel – begyndte kolonialhandel på Vimmelskaftet i 1813.

Hanne Lundgren overtog C.W. Salomons gamle thehandel i 1997 og driver den videre fra Mosehusets Købmandshandel.

Forretningen leverer stadig te efter de originale recepter, som 4 generationer af familien Salomon har udviklet og gennemarbejdet.

Ligesom vore forgængere lægger vi stor vægt på at udvælge kvalitets teer. Dette har været, og er stadigvæk, til stor glæde for os og vore kunder, der værdsætter en god kop ædel te, hvad enten den er fra Kina, Indien eller Sri Lanka.

Sortimentet har vi udvidet med earl grey og andre teblandinger, samt tea-bags og urteteer der komplimenterer vort store udvalg.